Vandra på Bjärehalvön – 6 dagsvandringar du inte ska missa

Film: Bjärehalvön – ett vandringsparadis

Lättillgängligt, variationsrikt och med storslagna vyer – det är inte svårt att förstå varför Bjärehalvön blivit ett vandringsparadis. Starta vandringen vid Hotel Riviera Strand i Båstad så har du en stor variation av turer att välja mellan. Du kan vandra längs med kusten och känna doften av hav – eller gå upp på Hallandsåsen, där bokskogar, böljande kullar och vidsträckta vyer väntar. Det finns något nytt att upptäcka bakom varje krök.

På en yta som inte är mycket större än 10×10 km finns tolv olika naturreservat och 130 kilometer markerad vandringsled. Längs med kusterna vandrar du förbi pittoreska fiskelägen, dramatiska klippformationer och långgrunda strandängar med ett rikt fågelliv och sälar. Uppe på Hallandsåsen får du uppleva vandring genom trolska bokskogar, raviner, sagolika dalgångar och fruktodlingar som klättrar på kullarna.

Här kommer tips på 6 dagsvandringar, alla med utgångspunkt från Hotel Riviera Strand i Båstad.

👉 Blir du inspirerad? Kolla in Rivieras Vandringspaket eller Rivieras Outdoorkonferens.

Båstad–Hovs Hallar via Skåneleden

Hovs Hallar är verkligt spektakulärt med sina dramatiska klippformationer, klapperstensstränder och vindlande stigar genom betesmarker och branta sluttningar. Du går hit via strandpromenaden genom Båstad, vidare mot Norrviken och upp på Hallandsåsen. Här är himmelriket nära, åtminstone för dig som vill försjunka i vida vyer och vackra landskap. Från Hovs Hallar fortsätter leden vidare via Norrebro hamn mot Torekov.

Hovs Hallar. Foto: Louise Nordström Pettersson
Hovs Hallar. Foto: Anders Karolyi

Axelstorpsravinen

Axelstorpsslingan startar nere i Båstad för att sedan ta dig snabbt ut på landsbygden och upp på Hallandsåsen. Det är en vacker tur genom betesmarker, äppelodlingar, bokskog, vindlande sprickraviner, porlande bäckar och fina utsiktsvyer över Laholmsbukten.

Axelstorpsravinen. Foto: Louise Nordström Pettersson

Läs mer om Axelstorpsslingan

Sinarpsdalen

Sinarpsdalen är en sagolikt vacker dalgång med stengärdsgårdar, böljande kullar och porlande bäckar, som för tankarna till Körsbärsdalen i Nangijala. Du kan starta vandringen utanför hotellet och gå via Bjäre Banvall till Nötte backar, där du viker av in mot Sinarpsdalen. Här vid ledens början finns även en liten anlagd skogsträdgård som du inte får missa.

Sinarpsdalen. Foto: Louise Nordström Pettersson

Läs mer om vandring i Sinarpsdalen

Kustslingan & Båstad runt

Kustslingan och Båstad runt är två natursköna och kulturfyllda vandringar i och runt Båstad tätort. Vandringen tar dig till många skilda miljöer – från det gamla Båstad i väster till lugnet i Malenskogen och Skummeslövs tallskog.

Flygbild över centrala Båstad. Foto: Louise Nordström Pettersson

Läs mer om Kustslingan och Båstad Runt

Lya Ljunghed

På Hallandsåsens höjdplatå vandrar du på stigar och spångar genom fäladsmarker, ljunghedar och en av sydvästra Sveriges få högmossar. På den magra marken växer ljung, enar, blåbär och lingon. Ett par kilometer in på leden finns en utkiksplatå, perfekt stopp för matsäck.

Lya Ljunghed. Foto: Louise Nordström Pettersson

Läs mer om vandring i Lya Ljunghed

Bjäre Banvall

Bjäre Banvall är en helt ny rekreationsled som går på det tidigare tågspåret mellan Båstad och Förslöv. Leden är 14 km och är till större delen asfalterad. Bjäre Banvall lämpar sig utmärkt för allt som rullar; barnvagn, cykel, rullstol, rullskidor och mycket mer. I Grevie som är halvvägs finns det toalett, cykelpump och möjlighet att fylla på vatten.

Grevie by. Foto: Louise Nordström Pettersson

Läs mer om Bjäre Banvall

Bo bekvämt med hike-in/hike-out

På Hotel Riviera Strand i Båstad startar vandringsturen direkt utanför hotellet. Här bor du direkt invid stranden med tillgång till poolhus, varma utomhusbad och bastu. I Rivieras Vandringspaket ingår picknicklunch och efter turen väntar god mat, varma bad och en god natts sömn i sköna sängar. Hotellets generösa lägenhetssviter passar perfekt för vänner som reser tillsammans: här kan var och en få sitt eget sovrum men ändå bo tillsammans.

👉 Blir du inspirerad? Kolla in Rivieras Vandringspaket eller Rivieras Outdoorkonferens.

Interiör stora loungen
Loungen på Hotel Riviera Strand i Båstad. Foto: Anders Karolyi
Varma japanska bad på Hotel Riviera Strand
Poolhus på innergård med strand och hav i bakgrunden.
Poolhus med bastu och pool
Hotellrum med utsikt över innergård
Generösa lägenhetssviter
Stekt fisk med grönsaker och ett glas vin
Restaurang Riviera

Vad vill du boka? >