Vandring och trailrunning

Här i Båstad är vi ute och vandrar och springer året om. Tack vare Bjärehalvöns milda klimat är lederna nästan alltid tillgängliga. När vintern närmar sig öppnar ett nytt landskap upp, då trädens lövverk inte längre skymmer utsikten. Och har man tur att få uppleva bokskogen med ett tunt lager frost eller snö på marken, blir man bara lycklig.

Från Hotel Riviera Strand går du rakt ut i naturen. Du kan följa stranden kilometervis eller ta dig runt på stigar genom Malenskogen, längs med Stensån och i tallskogen norrut. Det finns två markerade leder som går förbi hotellet: Kustslingan (12 km) och Båstad Runt (9 km). Inte långt härifrån ligger startpunkten för Axelstorpsslingan (9 km) och Bjäre Banvall (14 km). Och vill du gå riktigt långt, ligger Skåneleden och väntar på dig.

Våra favoritrundor för vandring och trailrunning i Båstad

Strandpromenaden i Båstad
Längd: 12 km

Kustslingan

Denna lättrampade rundvandring tar dig runt de östra delarna av Båstad och präglas av å, sjö,  barrskog och hav. Stensån följer dig längs med stora delar av vandringen och du passerar Öresjön där man förr bröt kalk för tillverkning av kalktegel och som idag nyttjas för både rekreation och fiske. Ena halvan av vandringen går längs med havet och bjuder på både saltstänk och barrdoft.

Längd: 12 km
Tidsåtgång: Ca 3 h
Gradering: Varierande terräng, mer än 50 % av etappen går på naturstig.
Start/Mål: Du kan starta och gå i mål vid hotellet

Längd: Nötte backar–Grevie 8 km

Sinarpsdalen

Sinarpsdalen är sagolikt vacker dalgång med stengärdsgårdar, böljande kullar och porlande bäckar. Parkera bilen vid Nötte Backar (strax före järvägskorsningen), eller promenera hit via banvallen. Precis i början, strax efter parkeringen, ligger en nyanlagd skogsträdgård på vänster sida.

Längd: 8 km (om du går hela)
Tidsåtgång: Ca 3 h
Gradering: Varierande terräng, mer än 50 % av etappen går på naturstig.
Start/mål: Nötte backar 378, Båstad eller Vitsippsvägen, Grevie

Höstvandring med hund i bokskogen
Längd: 9 km

Axelstorpsslingan

På Hallandsåsen, strax söder om Båstad, ligger Axelstorpsravinen. Det är hit Axelstorpsslingan tar dig och ger dig en upplevelse längs vägen med magnifik bokskog, vindlande sprickraviner, naturligt slingrande bäckar och fina utsiktsvyer. Axelstorpsslingan startar nere i Båstad för att sedan ta dig snabbt ut på landsbygden och upp på Hallandsåsen.

Tidsåtgång: Ca 3 h
Gradering: Kuperad terräng, branta partier på naturstig förekommer.
Start & Mål: Båstad Sportcenter, Korrödsvägen (tar ca 20 min att gå från hotellet)

Längd: Båstad–Förslöv 14 km

Bjäre Banvall

En helt ny rekreationsled som till större delen är asfalterad och har en grusad ridväg i sidan. Banvallen är precis som det låter den plats där tåget gick innan tunneln genom Hallandsåsen färdigställdes. Bjäre Banvall lämpar sig utmärkt för allt som rullar; barnvagn, cykel, rullstol, rullskidor och mycket mer. I Grevie som är halvvägs finns det toalett, cykelpump och möjlighet att fylla på vatten.

Gradering: Slät asfalt med svag lutning
Start & Mål: Gå Rivieravägen från hotellet och upp på Mäshultsvägen bakom NP Nilsson.
Lämplig för barnvagn: Ja

Aghardsgatan i Båstad
Längd: 9 km

Båstad Runt

En naturskön och kulturfylld vandring i och runt Båstad tätort. Vandringen tar dig till många skilda miljöer – från det gamla Båstad i väster till lugnet i Malenskogen i öster, där den friska barrskogsluften blandas med havets spännande dofter. För kuriosa längs med vandringen finns en broschyr att hämta på Båstads Turistbyrå.

Längd: 9 km
Tidsåtgång: 3 h
Gradering: Varierande terräng, lättvandrat
Start/Mål: Du kan starta och gå i mål vid hotellet

 

Inspiration & tips

Hallandsåsens bästa traillöpning – 9 härliga turer

Bjärehalvöns vandringsleder passar så klart lika bra för trailrunning. Trailrunning Sweden guidar dig till Hallandsåsens bästa traillöpning. På deras hemsida hittar du förslag på 9 härliga turer, alla presenterade med inspirerande filmer och personliga berättelser.

Mer information om vandring

På Båstad turistbyrås hemsida hittar du 18 natursköna vandringsturer och information om guidade vandringar, Båstad Hiking Festival och andra aktuella vandringsevent.

Bilder: Anders Karolyi, Louise Nordström Pettersson

Här kan du boka din vistelse. Kontakta gärna oss per e-post eller telefon om någon i sällskapet har specialkost eller allergier så att era måltider också kan bli en fin upplevelse.

Här kan du boka din vistelse. Kontakta gärna oss per e-post eller telefon om någon i sällskapet behöver specialkost eller handikappanpassning, så ser vi till att ordna allt så bra som möjligt.

Vi rekommenderar alltid att boka bord i förväg, så ditt besök blir så bra som möjligt. Tala gärna om ifall någon i sällskapet har specialkost eller allergier, så vi kan förbereda något bra för er.

Fyll i ditt namn, företag och kontaktuppgifter, så kontaktar vi dig snarast (vanligtvis samma dag).